Hoe verminder je stress?

Hoe verminder je stress?

Hoe verminder je stress?

Ik haat stress. En nog meer, hulpeloos voelen. Stress heeft mij in vicieuze cirkels van zelfdestructie gebracht. Niet wetend hoe ik hier uit kon komen. Depressie als eindstation. Gelukkig weet en doe ik nu anders.

Als ik deze tools en kennis had gehad, was ik in staat geweest dit direct te veranderen. De kennis die ik met je ga delen in dit artikel is het resultaat van 9 jaar studie. Deze kennis kwam mij niet aanwaaien. Doe er je voordeel mee.

Stress is namelijk gezond. Geen tegenreactie tot stand kunnen brengen niet. In dit artikel neem ik je mee in de nodige tools en kennis om jezelf te bevrijden van stress en al haar fysieke en mentale gevolgen.

‘Feeling at ease VS dis-ease’

Inhoud:

• Functie van stress (kort)

• Conditionering van het brein en gedrag

• Reageren op je omgeving en triggers

• Chronische stress en lichamelijke klachten

• Her conditioneren van het brein en stress respons

Functie van stress

Image

Stress is functioneel. Het drijft de mens in beweging te komen, te reageren en/of te adapteren. Stress zorgt voor de groei van weerstand mits het organisme in staat is een gezonde tegenreactie te faciliteren. Zonder stress is er geen reden tot adaptie/aanpassing. In staat zijn tot adaptie vergroot de kans op overleven in de natuur. Gedurende de dag is er meer aanmaak van dopamine en cortisol wat voor optimisme en onderdrukking van het parasympatische zenuwstelsel zorgt.

Dit gedeelte van het zenuwstelsel zorgt voor rust, herstel en het verteren van je dieet. Als je gedurende de dag bezig bent met jagen, vallen, vechten en vluchten moet je lichaam daar genoeg energie voor hebben. Wil je meer weten van de biochemie achter stress, zoek dan naar video’s en artikelen over het endocriene systeem. Wat wel goed is om te weten, is dat alle bouwblokjes in het lichaam gebruikt worden om het hormoon cortisol te maken. Waarom? Omdat dit te maken heeft met overleven. Dit betekend dat er niets overblijft voor andere hormonen in het lichaam. Overleven gaat altijd voor.

MODERNE STRESS ANNO 2021

- Zit je in een stoel en wordt je afgekafferd door je baas

- Is je zwager een ontzettende lul tijdens het kerstdiner en maakt je belachelijk (je houdt je in)

- Mag je niet voor je beurt praten

- Manipuleert je vriend of vriendin je

- Is je ex een ontzettende klaploper die niet goed voor jullie kind zorgt en vooral toekijkt hoe jij alles regelt, maar wel zeikt als je ‘het niet goed doet’ volgens hem/haar

- Beweeg je nauwelijks of respecteer je menselijk bewegen niet in je training

- Respecteer je je DNA herkomst niet

- Heb je de verwarming altijd aan (bij kou)

- Heb je de airconditioning altijd aan (bij warmte)

- Kijk je voornamelijk naar synthetisch licht (van o.a. telefoon, tv en computer)

- Eet je voeding vol met lectines (gluten de meest bekende)

- Eet je niet biologisch of bio-dynamisch

- Eet je niet met de seizoenen mee

- Slaap je met de router aan

- Denk je met afkeur over jezelf

- Ga zo maar door

Conditionering van het brein en gedrag

Je komt ter wereld. Mama legt je op haar borst en kijkt je aan. Ze geeft je let-ter-lijk bestaansrecht. Middels haar zenuwstelsel reguleert ze dat van jou. Je krijgt altijd de mitochondriën van je moeder (later meer). Met die bacteriën produceer je o.a. ATP (brandstof voor je cellen). De stress die moeder ervaart in de periode van de zwangerschap plus haar leven deelt ze met jou. Dit heeft impact op de groei van bijvoorbeeld jouw tanden en het neuronale netwerk. 2 Weken voor de geboorte wordt de prefrontale cortex gedraad met neuronen. De voorkwab is nog niet al te groot omdat je nog naar buiten moet. Dit bespaart moeder ruimte en een kans van slagen voor de bevalling.

Als je ter wereld komt en in de couveuse belandt (zoals ik), je moeder je geen bestaansrecht geeft, wie ben je dan? Wie geeft je liefde? Van wie mag je er zijn? Wie reguleert jouw stress? Niemand. Van leeftijd 0 tot circa 7 jaar oud leeft een kind op theta golflengtes (zie afbeelding). Dit is de breinfrequentie die tevens als het ‘onderbewuste’ wordt gezien. Kinderen zuigen informatie op van hun omgeving en doen dit precies na. Dit is instinct en is nodig voor het kind om zich te gedragen naar de ‘groep’. De mens is eens groepsdier. Als jager, verzamelaar leefden wij in groepen. Dit heeft overlevingskansen vergroot. Als het kind zich niet gedraagt zoals de groep, vormt het eerder een bedreiging voor de overleving van de groep. Zonder na te denken kopieert het kind gedragingen uit zijn of haar omgeving.

BREINGOLFLENGTES

Dit legt het fundament voor de automatische piloot. Gedragingen, gedachten en reacties moeten snel gefaciliteerd kunnen worden in stressvolle situaties voor overleving. Leven wilt leven. Overleven staat daarom op nummer 1. Op latere leeftijd zie je dit terug wanneer je vriend of vriendin gedragstrekken vertoont van zijn of haar vader en moeder. Zeker in een situatie waarin het bewustzijn (wat met name functioneert op ALPHA en BETA) bezet is met een taak, kan de persoon in alle haast reageren zoals hij of zij dat ooit geleerd heeft. Het bewustzijn is bezig met een primaire taak, maar er is een stressvolle opmerking en zonder na te denken vuurt de persoon in een ooit aangeleerd gedrag. Je kunt dit vergelijken met autorijden. Je bestuurder is zowel het bewuste als het onderbewuste. Zodra de passagier tegen de bestuurder begint te praten schakelt het bewuste naar de passagier voor conversatie. Wie rijdt er dan nog auto? Het onderbewuste.

Het onderbewuste wordt dus middels neuronale paden gevormd in THETA golflengtes. Weetje: dit is de staat die je ervaart nét voor het slapen gaan of nét voor het wakker worden. Het logisch redeneren van de cortex is minder al dan niet aanwezig. Creativiteit kan hierdoor makkelijker vloeien. Kinderen hebben daarom ook meer fantasie dan volwassenen.

Waarom is dit belangrijke informatie?

Reageren op je omgeving en triggers

Als volwassen mens reageer je constant op je omgeving en is je onderbewuste systeem constant bezig met het waarnemen om te bepalen of je veilig bent of niet. Dit doe je zonder bewust na te denken. Dit gaat, onbewust. Dit je brein dus aan de hand van de informatie die het in de jeugd ervaren heeft. Dit is zo diep geworteld aan neuronale paden in je brein, dat je hier moeilijk verandering in brengt. Het is de basis voor je overleven. Dit ligt diep opgeslagen in je limbische (paleopallium) brein en de (archipallium) breinstam.

Het zorgt voor snelle respons en gaat voorbij aan het ego. Het ego is onderdeel van het rationele stuk, de prefrontale cortex (neopallium). Nadenken in een leven of door scenario zou de kans op leven drastisch verkleinen. De omgeving triggered het ingeslepen gedrag met alle gevolgen van dien. Cortisol stijg, bloeddruk stijgt, emoties die destijds gekoppeld zijn aan de ervaring met het gevoel worden vrijgegeven, je doet let-ter-lijk wat je kent. Dit is namelijk wat je bent. De verzameling van levenservaring en respons die zich handhaaft middels de informatie uit haar omgeving. Een prikkel die zo’n neuronaal circuit activeert noemen we een trigger. Deze zien veel mensen als ‘negatief’ omdat genoeg pijn de mens bewust maakt. Negeer je de respons en pijnsignalen van je lichaam? Dan kunnen er vervelende en soms chronische consequenties ontstaan.

Chronische stress en lichamelijke klachten

Emoties onderdrukken en niet adequaat reageren op stress in chronische mate geeft lichamelijke klachten. Dit komt o.a. omdat het ego in strijd is met de respons als reactie op de ervaring/omgeving. Het ego is zo bang voor de directe ervaring van emoties, dat het een spierspanning gebruikt om deze te verbergen. Deze spierspanning vernauwt o.a. bindweefsel en spierweefsel. Hierdoor kan er geen zuurstof, Co2 en water verplaatst worden. Gevolg? Ontstekingen en pijn.

Een zeer bekende dokter op dit gebied is Dr. John E. Sarno MD. Hij zag veel patiënten die chronische lage rugpijn hadden. Structureel was er niets aan de hand. Er was niets te zien op scans en andere diagnostische tests. Sarno kwam erachter dat dit veelal gepaard ging met onderdrukte woede en angst. Kijk hier de trailer van de documentaire, All The Rage. Daarin wordt zijn diagnose TMS, Tension Myositis Syndrome in het kort omgeschreven. Andere bekenden die hier veel over schreven zijn Sigmund Freud, Wilhelm Reich en Alexander Lowen. Veel van de kennis binnen de geestelijke gezondheidszorg in het westen zijn verrijkt door deze namen.

Sigmund Freud

Wilhelm Reich

Alexander Lowen

All The rage

Image

Kijk hier de trailer van All The Rage met dokter John E. Sarno MD.

Vele gezegdes hebben hun betekenis logische wijze verdient. Hier een drietal die je veel om je heen kunt zien:

- ‘Een last op je schouders dragen’ (andermans zorgen dragen) - schouderpijn

- ‘Ik zit vast’ (vastgenageld zitten in je leven) – lage rugpijn

- ‘Door de knieën gaan’ (het ego moet toegeven en ondergaan) – kniepijn

Naast deze aspecten is bewegen een belangrijk onderdeel

Naast deze aspecten is een belangrijk onderdeel bewegen. De mens is circa rond 10.000 jaar voor christus meer gaan settelen. Dit betekende het einde van het jager-verzamelaar bestaan. De homo sapiens is het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Dit betekend dat het zich in de huidige context steeds heeft weten te adapteren (aan te passen) aan haar omgeving. Door het jager-verzamelaar bestaan was bewegen een cruciaal aspect.

De mens beweegt zich lopend van A naar B. Om zich te verdedigen gebruikt de mens rotatie beweging om stenen, speren, vuisten of benen (trappen) te gooien. Indien vechten niet werkt, maakt de mens gebruik van de sprint. Als dat niet werkte sluit het zenuwstelsel zich af door ‘freeze’. De mens distantieert zich van het lichamelijke om de extreme stress (pijn) te kunnen ondergaan. Dr. Stephen Porges heeft hier een uitgebreide theorie over, The Polyvagal Theory. Hierover meer in mijn online cursus in de ZELFREGIE Academy. Voor nu, bewegen!

De sprint heeft overlevingskansen vergroot voor de mens. Het niet hoeven vechten vergroot overleving en minimaliseert de kans op schade. In de sprint komt perfectie van het menselijke bewegen naar voren. Alles werkt met elkaar en voor elkaar. In het moderne westerse medische denken hebben we de neiging om het lichaam in compartimenten te zien. Dit heb ik meer dan 5 jaar lang ervaren tijdens mijn revalidatieproces. Ik zag meer dan 14 fysiotherapeuten, 2 chiropractors, een podotherapeut en een orthopedisch chirurg. Nul kennis van HET SYSTEEM. Iedereen keek in ‘stukjes’ en behandelde het symptoom lokaal. Niemand had het over de geschiedenis en oorsprong van menselijk bewegen.

Helpt een benchpress mij beter te hardlopen, lopen of gooien? Nee. Helpt een deadlift mij beter te sprinten, lopen of gooien? Nee. Helpt een leg extension mij bij 1 van die 3? Nee. Waarom niet? Omdat het complete lichaam mee moet doen in de context van mens zijn en haar bewegen. Dit wilt niet zeggen dat het geen waarde heeft, wat het wel zegt is dat het de basisfunctie van menselijk bewegen niet optimaal helpt herstellen. Primaire functies zijn lopen, hardlopen en gooien. Als een vogel zich blesseert gaan we die niet leren lopen. De primaire functie van een vogel is vliegen. Als we dit bij de mens doen kijken we raar op van het feit dat we onszelf maar blijven blesseren. Als jouw bewegen het ‘mens zijn’ niet respecteert heeft dat een effect op jouw gezondheid en stress. De sprint is een prachtig middel om te ont-laden. Als jouw lichaam niet in staat is pijnvrij hard te lopen of te sprinten, dan geeft dat nog meer stress. Je kunt niet op je fysieke wijze ontladen in het bewegen.

Her conditioneren van het brein en stress respons

De tools die je nodig hebt

Image

The No Stress E-Book

Je hebt nu belangrijke holistische kennis in oorsprong van stress en de effecten daarvan. In de onderstaande video noem ik zeer waardevolle tools op die ik voor mijzelf, mijn cursisten en in mijn coaching trajecten gebruik. Deze tools zullen je helpen met het verminderen van stress en het her conditioneren van je reactie op stress.

Via de onderstaande link kun je het gratis e-book downloaden.

Heb je liever 1 op 1 begeleiding of wil je meer weten van de ZELFREGIE Academy? Kijk dan op www.matthijsvandoesburg.com voor meer informatie.

Met gezonde groet,

Matthijs

GRATIS download

The no stress ebook

Van voeding, trauma, onbewuste gedachten tot aan licht, water, magnetisme en de Wim Hof Methode.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *